Blog | Naučmese.cz
Naučmese newsletter / archiv
Posíláme tipy na nové kurzy a zajímavosti z netu.

10 triků, jak vykouzlit dechberoucí jarní kytici

Andrea Vránová, publikováno 21. 3. 2022

Pivoňky, narcisy, hyacinty, šeříky… Naše smysly prochází na jaře slušnou zátěžovou zkouškou. Barevné květy magnetizují náš zrak, jejich důmyslné linie vybízejí k doteku a z omamných vůní ztrácíme na okamžik pojem o čase. Já se rozkvetlými záhony prošla virtuálně s floristkou Markétou Keclíkovou, která mi odhalila aranžérské finty. A stačilo to bohatě. Jaro, pojď si pro mě!

Kolik barev a zeleně, jak přikládat stonky a co momentální floristické trendy? Napovídala floristka Markéta Keclíková z ateliéru Rosmarino. © Rosmarino

Nepleťme si však květiny s povrchními kráskami. Hrají důležitou roli v mnoha oblastech života.

V medicíně ozdravují tělo. V terapii povzbuzují mysl. Přispívají k biodiverzitě a spoléhají na ně další organismy. Květiny provází narození, svatby i odcházení. Květina symbolizuje poděkování i vděk…

„A jsou krásné, samozřejmě!“ připomíná Markéta Keclíková, zakladatelka květinového ateliéru Rosmarino i autorka knihy Můj květinový ateliér. „Dovytváří harmonický interiér, darování květin má v sobě velkou symboliku i tradici, květiny jsou úžasný kreativní materiál a celkově působí velmi terapeuticky... stejně jako cokoliv, co pochází z přírody,“ vyvrací pochyby o tom, zdali práce s květinami není příliš prostinká.

A i kdyby. Nesmíme zapomínat na „obyčejné“ potěšení. Potěšení z omamné vůně, hypnotických křivek, duhových odstínů i doteku, když květiny aranžujeme ve váze.

A jak je spojit dohromady? Složení jarní vazby nemusí být věda. Když jí ale špetku přidáme, všechny naše budoucí kytice budou zářit jako ty z květinových ateliérů.

Markéta mi prozradila deset pravidel, kterými se řídí profesionální aranžérky.

1. BARVY

Jednu nebo třeba všechny. Vybírejte srdcem.

Žasnete v květinářstvích nad kombinacemi barev v jedné kytici? Červená s růžovou, modrá s oranžovou… A ono to kupodivu funguje. Slovo „kýč“ v současném aranžérství neznají. Alespoň co se barevné skladby týče.

Při sestavování pugétu míchejte barvy na květinové paletě tak, jak vám našeptává vaše srdce. A samozřejmě oči a nos. Vše je dovoleno.

A nerozhodné povahy mohou vsadit na jistotu: „Pokud se vám nechce experimentovat, doporučuji kombinovat jemné, pastelové tóny (smetanová, světle růžová, světle šedivá apod.) či tzv. tón v tónu (např. různé odstíny růžové),“ radí Markéta.

Kýč se konat nebude. Vazba tón v tónu je sázkou na jistotu. © Rosmarino

2. DRUHY

Raději méně. Anebo zkroťte barvy.

Podle Markéty jsme dnes svědky velkého kombinování druhů. Což významně ulevuje mysli. Spojme klidně růže, pivoňky i tulipány dohromady, nechceme-li pro některou z nich ukápnout slzičku.

Stejně jako v případě barev se můžeme rozšoupnout i v druzích. Ale nemusíme. Jak tvrdí Markéta, „v jednoduchosti je krása, proto pokud volím více druhů květin, pak se krotím co do barevnosti“.

3. BAREVNÉ VS. ZELENÉ

Záleží na vašem rozpočtu.

„Na tuto otázku je trošku komplikované odpovědět ve stručnosti – floristika se studuje roky a navíc se neustále vyvíjí a styly mění,“ říká Markéta a svou pozornost stáčí spíš k příležitosti, pro jakou vazbu čarujeme. Tajemství zeleně ale zná přesně: „Často supluje množství květin, protože je levnější a dodá kytici na bohatosti.“

4. TRVANLIVOST

Nejdřív krása, pak výdrž.

Na Markétiných aranžérských kurzech najde porozumění každý. Krása tu vrní na piedestalu, všechno ostatní na ni hledí zdola. Proto je zbytečné si lámat hlavu s tím, že každý stonek v pugétu vydrží v pozoru jinak dlouho.

Přikládáním stonků v lehkém úhlu vazbu zpevníte. A vizuálně zdokonalíte. © Rosmarino

Při tvorbě vazby klade Markéta důraz na tři pravidla: vzhled, dobrý úvaz a splnění očekávání. A pokud přece jen nemáte rádi „odpadlíky“ ve váze, zvolte vazbu jednodruhovou.

5. VAZBA

Jedině do spirály!

Jakmile se to jednou naučíte, bude to láska až za hrob. Přikládáním stonků v lehkém úhlu a v jednom směru docílíte dechberoucího a také funkčního svazku. Květiny mají pěkné rozestupy a pugét drží.

„Pro začátečníka je správné uvázání kytice celkem oříšek a na YouTube se to moc odkoukat nedá,“ vysvětluje Markéta. „První pomoc“ nabízí na svém kurzu.

6. STŘIH, NEBO ŘEZ?

Každý stonek osvěží něco jiného.

„Většině květin dělá dobře šikmé seříznutí ostrým nožíkem. Voda se tak snáze kapilárami dostane ke květu,“ edukuje aranžérky-amatérky Markéta. „Jsou některé druhy – např. hortenzie, chrysanthemy, šeříky – kde zase naopak zastřiháváme zahradnickými nůžkami,“ dodává. Dobrý šikmý řez je podle ní dovedností nezaplacení.

7. VODA

Pokojová teplota jí dělá dobře.

Měňte vodu obden a vaše „holky“ budou ve vašem interiéru prosperovat maximálně dlouho. Tuhle vzestupnou tendenci můžeme podpořit i seříznutím stonků.

8. VÝŽIVA

Čtyři písmena: SAVO.

Výživa na čtyři? Savo! © Rosmarino

Na úvod vyvrátíme jeden mýtus: výživa neznamená „potrava“ pro květiny. Výživa nedává, ale bere. Totiž bakterie, co se tak rády množí ve vodě se zahnívajícími stonky. I proto vám teď už možná dává smysl ono Savo v titulku. Přidejte pár kapek ke kytici a hned tak se bakteriím nevzdá.

9. VÁZA

Tři skleněné na celý život.

S čirými vázami nemusíte dumat, zdali se do nich pugét hodí. Hodí se vždycky. Pokud se navíc vybavíte třemi velikostmi, zajistíte všem květinám důstojné místo posledního odpočinku.

I tady ale Markéta nadřazuje osobní vkus obecným doporučením. Hoříte pro roztodivné tvary a divoké barvy? Pak temperament váz balancujte jednoduchými, barevně střízlivými květinami.


10. TRENDY

Asymetrická boho kytice i zelené svazky.

S Markétou jsme se shodly, že trend (á la) lučních kytic jen tak nepomine. Vyhoví řadě interiérů i lidskému vkusu – vrací nás do sladkých časů, kdy jsme jako holky trhaly na louce naše první kytice.

Nicméně kdo chce držet krok s floristickými trendy, nechť zbystří zrak: „V poslední letech jsou hitem zejména nepravidelné boho kytice nebo kytice, kde je použito hodně zeleně. Také se objevují sušené pampa trávy, sušené květiny, větve a jiné nepravděpodobné kombinace,“ jmenuje aktuální floristické hity Markéta.

11. BONUS

Přihlaste se na jeden z 12 našlapaných aranžérských kurzů.

Dočetli jste článek až sem a vaše smysly tepou vzrušením? Pak si osahejte a ovoňte květinové krásky na jednom z dvanácti Markétiných kurzů, které se konají v Praze:

image

Markéta Keclíková

Svůj floristický sen odstartovala po studiích, kdy se vydala do světa nabrat zkušenosti od těch nejlepších. Absolvovala floristické kurzy v Londýně, Paříži i Amsterdamu. V roce 2005 si v pražských Dejvicích otevřela květinářství, aby své poznatky vyzkoušela v praxi.

Její práce postupně vykrystalizovala v zakázkovou floristiku a tematické kurzy – vznikl květinový ateliér Rosmarino. Své aranžérské know-how Markéta „svázala“ i do knížky s názvem Můj květinový ateliér a předává jej dál na svých kurzech. Aktuální termíny na jejím lektorském profilu.

Andrea Vránová Autorka textu

Dvojnásobná máma a manželka. Takový 2 v 1. Nebo taky sen, co se mi splnil a kterej žiju. Je mi 28 a nepředstírám, že miluju svůj rodinnej život. Více na mém Naučmese profilu ↠