„Adamcová, už si takhle píšeme šest let, je to vůbec možný? Přemejšlím, co by to udělalo, kdybychom se po těch letech viděli naživo...” psal mi v září Alex Mikšovic a netušil, že si s touto myšlenkou hraju i já. A že se naživo uvidíme už za 2 měsíce.
Přesně takhle na vás budou kamarádi zírat, až jim na dalším setkání naprosto profesionálně připravíte lahodný drink. © Maru Adamcová
Odhodila jsem strach, že setkáním tváří v tvář zničím kouzlo naší jedinečné emailové korespondence (díky které si Alex zajistil, že jakmile vidím v inboxu zprávu od něj, vše ostatní jde stranou), a o třetí adventní sobotě jsme s mým Honzou časným ranním vlakem vyrazili z Brna do Prahy na Alexův koktejlový kurz.
Že mé obavy byly zbytečné, se ukázalo ihned. Alex je naživo stejně šarmantní a zábavný jako v emailech. Jedinou změnou oproti „normálu” bylo, že mi říkal Maru, aby oslovení „Adamcová” nemátlo ostatní účastníky 😉 A zůstala-li v mé dušičce i po seznámení nějaká nervozita, po prvním vlastnoručně namíchaném drinku byla ta tam 🍸
Koktejlovým kurzem v pražském Bugsy’s baru provází Alex Mikšovic – šarmantní barman se čtyřmi desítkami let zkušeností. © Maru Adamcová
4 hodiny uběhly jako voda. Naučili jsme se 3 způsoby míchání drinků (což bylo důkladně prověřeno v závěrečné zkoušce), zjistili, co potřebujeme pro to, abychom si je mohli připravovat doma, a na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je stát za barem v pražském Bugsy's Baru.
Dostali jsme i seznam kritérií, podle kterých se hodnotí kvalita barů a práce barmanů. Brněnské podniky, třeste se – již brzy si proklepneme, které z vás opravdu stojí za to navštěvovat a které jsou jen nablýskanou hipsteřinou 🐼
Míchací sklenice, jeden ze 3 druhů přípravy. Patří do ní průzračné drinky. © Maru Adamcová
Jak je z řádků výše nejspíš patrné, kurz doporučuji všemi deseti. Výstižně jej ve své zpětné vazbě popsala i jedna z předchozích účastnic Silvie:
„Výlet za hranice všedních dnů doporučuju každému, kdo si chce doplnit vzdělání nebo se jen odreagovat od běžných starostí. Vykulení se z baru do časného sobotního odpoledne taky stojí za to!”
Tak na zdraví! A do nového roku vám přeju, aby se vám podařilo si jej namíchat podle vašich představ! 🥂
Grande finale aneb závěřečná „zkouška“: vylosujete si jeden z koktejlů, na základě seznamu surovin určíte, který ze způsobů přípravy je pro něj ten pravý, a za barem prokážete, že připravit koktejl je vaší nově nabytou schopností!
PS: Po třech vypitých drincích to není tak lehký úkol, jak by se mohlo zdát :) © Maru Adamcová
Uznává koktejly silné jako buldozer a ledové jako smrt. Jako barman pracoval 39 let. V závěru své kariéry (1998-2003) jako šéfbarman Bebop Baru hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Nyní je jeho ambicí naučit každého, kdo o to stojí, namíchat koktejl, který ho uchvátí kvalitou.