Blog | Naučmese.cz
Naučmese newsletter / archiv
Posíláme tipy na nové kurzy a zajímavosti z netu.

Koktejly jsou věčné

Maru Adamcová, publikováno 17. 3. 2022

„Adamcová, už si takhle píšeme šest let, je to vůbec možný? Přemejšlím, co by to udělalo, kdybychom se po těch letech viděli naživo...” psal mi v září Alex Mikšovic a netušil, že si s touto myšlenkou hraju i já. A že se naživo uvidíme už za 2 měsíce.

Přesně takhle na vás budou kamarádi zírat, až jim na dalším setkání naprosto profesionálně připravíte lahodný drink. © Maru Adamcová

Odhodila jsem strach, že setkáním tváří v tvář zničím kouzlo naší jedinečné emailové korespondence (díky které si Alex zajistil, že jakmile vidím v inboxu zprávu od něj, vše ostatní jde stranou), a o třetí adventní sobotě jsme s mým Honzou časným ranním vlakem vyrazili z Brna do Prahy na Alexův koktejlový kurz.

Že mé obavy byly zbytečné, se ukázalo ihned. Alex je naživo stejně šarmantní a zábavný jako v emailech. Jedinou změnou oproti „normálu” bylo, že mi říkal Maru, aby oslovení „Adamcová” nemátlo ostatní účastníky 😉 A zůstala-li v mé dušičce i po seznámení nějaká nervozita, po prvním vlastnoručně namíchaném drinku byla ta tam 🍸

Koktejlovým kurzem v pražském Bugsy’s baru provází Alex Mikšovic – šarmantní barman se čtyřmi desítkami let zkušeností. © Maru Adamcová

4 hodiny uběhly jako voda. Naučili jsme se 3 způsoby míchání drinků (což bylo důkladně prověřeno v závěrečné zkoušce), zjistili, co potřebujeme pro to, abychom si je mohli připravovat doma, a na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je stát za barem v pražském Bugsy's Baru.

Dostali jsme i seznam kritérií, podle kterých se hodnotí kvalita barů a práce barmanů. Brněnské podniky, třeste se – již brzy si proklepneme, které z vás opravdu stojí za to navštěvovat a které jsou jen nablýskanou hipsteřinou 🐼

Míchací sklenice, jeden ze 3 druhů přípravy. Patří do ní průzračné drinky. © Maru Adamcová

Jak je z řádků výše nejspíš patrné, kurz doporučuji všemi deseti. Výstižně jej ve své zpětné vazbě popsala i jedna z předchozích účastnic Silvie:

„Výlet za hranice všedních dnů doporučuju každému, kdo si chce doplnit vzdělání nebo se jen odreagovat od běžných starostí. Vykulení se z baru do časného sobotního odpoledne taky stojí za to!”

Tak na zdraví! A do nového roku vám přeju, aby se vám podařilo si jej namíchat podle vašich představ! 🥂

Grande finale aneb závěřečná „zkouška“: vylosujete si jeden z koktejlů, na základě seznamu surovin určíte, který ze způsobů přípravy je pro něj ten pravý, a za barem prokážete, že připravit koktejl je vaší nově nabytou schopností!

PS: Po třech vypitých drincích to není tak lehký úkol, jak by se mohlo zdát :) © Maru Adamcová

Co si z toho odnést?

  • Při přípravě koktejlu vybíráte ze tří základních druhů míchání – průzračné drinky patří do míchací sklenice, šejkr je určen sametově matným a přímo ve sklenici namícháte tzv. dlouhé drinky.
  • Není bar jako bar. Při hodnocení kvality se zkoumá vše – od barové židličky přes nápojový lístek po schopnosti barmana. Opravdový profík vám namíchá drink podle přání.
  • Výlet za hranici všedních dnů, během kterého si namícháte (a vypijete) 4 koktejly, nabízí šarmantní barman Alex Mikšovic.
image

Alex Mikšovic

Uznává koktejly silné jako buldozer a ledové jako smrt. Jako barman pracoval 39 let. V závěru své kariéry (1998-2003) jako šéfbarman Bebop Baru hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Nyní je jeho ambicí naučit každého, kdo o to stojí, namíchat koktejl, který ho uchvátí kvalitou.

Maru Adamcová Autorka textu

Brněnská náplava, které v žilách koluje beskydská krev a touha po návratu do přírody. Tichá voda, co břehy nemele. Introvert a asociál. Více na mém Naučmese profilu ↠