Blog | Naučmese.cz
Naučmese newsletter / archiv
Posíláme tipy na nové kurzy a zajímavosti z netu.

Intimně o kvásku. Proč mu lidé dávají jména a platí mu hotely

Andrea Vránová, publikováno 21. 7. 2021

Bublající emoce. Kvásek je pro řadu lidí víc než jen mouka a voda. © Pixabay.com

Věděli jste, že existují kváskové hotely?

Čtete správně – jde o hotely pro kvásky, tedy pro bublající kopečky těsta, z nichž rostou ty nejlepší chleby.

Jeden z nich je ve Švédsku na letišti Arlanda –  pekárna RC Chocolat. Super lokalita. Kam jinam před dovolenou uklidit svého mazlíčka, aby přežil odloučení od rodiny?

Jestli v předchozích slovech cítíte kapku ironie, bingo.

Jestli máte pocit, že tihle lidi zešíleli – možná.

Jestli je těch 250 korun za týden někdo ochoten ve Švédsku platit?

Jistěže.

Vždyť tady jde o Kvásek!

Švédská pekárna RC Chocolat zajistí vašemu lepkavému miláčkovi veškerý komfort, zatímco budete na dovolené. © FB RC Chocolat

Nebo o Kvas, Bohouše či Káju. O ratolesti jejich pyšných stvořitelů anebo pěstounské kousky, co se oddělily z rodné hroudy a uvelebily se v jiné domácnosti.

Kvásek je pro mnohé lidi víc než jen mouka a voda.
Stvoříte ho. Krmíte ho.
Kvásek roste. Nejprve pomalu, pak skokově. Pak se zase trochu zarazí.
A počne u něj řádit puberta.
Nespolupracuje.
Zapáchá.
Někdy si nabarví frizůru (zplesniví).

Jenže pak spolu tyhle rozmary překlenete. A nastane ono divuplné období hojnosti.

Bohouš či Milenka začnou plodit.

A vy zažijete svoje poprvé, kdy ty nádherně měkoučké, voňavoučké bochníčky s láskou… sežerete.

Jmenuju se Bohouš.
A nakrmím i tvoje pravnoučata

Tohle není Bohouš. Ale Lubomír Kobéda, co se svou firmou KváseCZECH pošťouchl Čechy k pečení s kváskem. © Lubomír Kobéda

Ať to zní jakkoliv ezotericky, smyšleně nebo ujetě, kvásek budí vášně. Nebo jde o nějaký trend, co se hipstrům přehnal přes nos? Zčásti ano – většinu klientely švédského kváskového hotelu tvoří „stockholmští hipstři, kteří si potrpí na organické jídlo vysoké kvality a potřebují svůj kvásek opečovat během své hipsterské dvoutýdenní dovolené do New Yorku“, říká majitelka zmíněného kváskového hotelu Charlotta Söör.

Řada lidí se na kvásek ale dívá jako na živý organismus – spolubydlícího nebo mazlíčka byste taky nenechali vyhladovět.

„Vztah ke kvásku určitě vznikne, dáš mu jméno – můj se jmenuje Bohouš,“ říká Lubomír Kobéda, majitel e-shopu KváseCZECH i „ajťák“, který protahuje ztuhlé prsty u pečení kváskových chlebů. Bublající symfonie ve skleničce mu učarovala natolik, že teď kváskové pečení učí (kurz Kváskový chléb poctivě a s láskou na Naučmese).

Analogii s domácím mazlíčkem ale nesdílí. „Mazlíček je s tebou jen na určitou dobu. Kvásek s tebou bude celý život a nejen to, přežije i několik generací,“ popisuje sílu svých citů k devítiletému Bohoušovi.

Na kurzu Lubomíra Kobédy si kvásek osaháte, ovoníte a nakonec ho i ochutnáte v křupavé podobě. © Naucmese.cz

Dalším živoucím důkazem, že jsem napsáním tohoto textu nezešílela, je kvásková bohyně Maškrtnica, civilním jménem Juliana Fischerová, publikující na populární kváskové blogy Maskrtnica.czPečemPecen.cz. „K mému kvasu chovám respekt, mám ho svým způsobem ráda, ale nejmenuje se nijak romanticky, je to Kvas. Žije s námi od roku 2011, kdy přijel z Kodaně. 

Od roku 2012 se smísil s nově založeným vinohradským kvasem a od té doby se živelně proměňuje a roste jako každý z nás,“ píše mi po mailu. A já tajím dech, jak asi tenhle příběhu z červené knihovny dopadne.

„Vztah lidí ke kvasu je někdy hluboký, ostatně když se o něco dlouhodobě staráš, ať už je to kytka nebo křeček, obojí zdánlivě za pár korun, máš k tomu většinou nějaký hlubší vztah. Nechceš to jen tak nechat pojít. Zažil jsi s tím nějakou srandu, životní období, je to živý tvor,“ pokračuje. A protože dobrá beletrie mívá překvapivé rozuzlení, všechno by pro svůj milovaný Kvas neudělala.

„Zažil jsi s tím nějakou srandu, nechceš to jen tak nechat pojít,“ říká o kvásku jeho popularizátorka Maškrtnica. © Maskrtnica.cz

„Za ta léta, co s kvasem pracuju, jsem nikdy necítila potřebu nějaký hotel použít – stejně jako naše praprabáby vím, že kvas se dá uspat ať už zahuštěním, zchlazením nebo vysušením a po pár krmeních je zas fit. Pokud ne, neděje se žádná tragédie, beztak ho i normálně pečeme a jíme, což jinak přátelům neděláme, tomu by se říkalo kanibalismus,“ nebojí se přiznat ke svým zločinům.

Kvas je nuda.
Zato Kvásek je mazel

A neotřelý pohled na kváskové tetelení má principál amatérského divadla Teritoriální tyjátr a otec na rodičovské dovolené Jiří Volák. „Za blízkým vztahem pekařů a pekařek ke kváskům dost možná stojí čeština: ujal se tu něžný ,kvásek´ namísto anglického ,sourdough´, což je zhruba ,kyselotěsto´. A přitom, jak mě samotného překvapilo, to je u nás gramaticky správně prostě kvas. 

Jenže s nějakým obyčejným kvasem bych se každé ráno nezahazoval, to prosím ne! Zato kvásek, to je hned jiná, to je mazel!,“ píše s humorem. „Jinak to vše cynicky říkám jako někdo, kdo si kvásek také pojmenoval (Kája, protože se odštěpil od Karla. Prvorozený syn. Či dcera? Možné je oboje. Samá záhada a alchymie, to pečení!).“

Lubomír Kobéda zdraví fanoušky Naučmese. I se svým vyzrálým Bohoušem. © Lubomír Kobéda

Zákony potravinového řetězce anebo zdravý selský rozum, chcete-li, nakonec stejně vítězí u většiny mnou dotazovaných pekařů a pekařek: pro kvásek udělají mnoho, ale když náhodou pojde, nepanikaří. Umí ho resuscitovat. A nebo ho nestydatě nahradí. Jak uvedly moje dvě známé pekařky, pořád je to jen surovina. „Ale když těžko říct – byl by kompost pro kvásek peklo, nebo ráj?“ glosuje tento krejzy text Volák.

A tak pokud si (zatím) netroufáte na dítě ani domácího mazlíčka, můžete své pečovatelské vlohy nejprve otestovat na kvásku. Založíte si ho svépomocí anebo si ho odeberete z nějakých již zajetých „prďochů“. Jejich pelechy shromažďuje kvásková mapa. Protože jak Lubomír Kobéda trefně napsal: Budoucnost chleba je v jeho historii.

Co si z toho odnést?

  • kvásek s vámi může žít klidně i celý život
  • kvas se dá uspat ať už zahuštěním, zchlazením nebo vysušením
  • anglické “sourdough”, v češtině zhruba znamená „kyselotěsto”
  • kvásek si můžete založit svépomoci
  • anebo jej můžete sehnat od někoho z kváskové mapy
  • skvělý start do světa chleba je Lubošův kurz

Andrea Vránová Autorka textu

Dvojnásobná máma a manželka. Takový 2 v 1. Nebo taky sen, co se mi splnil a kterej žiju. Je mi 28 a nepředstírám, že miluju svůj rodinnej život. Více na mém Naučmese profilu ↠